NOVICE

Turneja predstave Europeana po severni Italiji

Turneja predstave Europeana po severni Italiji

Po uspešni premieri na festivalu Mittelfest 2021 v Čedadu, si lahko predstavo Europeana ogledate v gledališčih severne Italije.

Po knjigi avtorja Patrik Ourednik: Evropeana, Kratka zgodovina 20. stoletja nastopajoča Lino Guanciale, ki ga v sosednji Italiji dobro poznajo po številnih gledaliških predstavah in naslovnih vlogah priljubljenih serij, ter Marko Hatlak, vsestranski slovenski harmonikaš, predstavita gledalcem turbolentno zgodovino 20. stoletja skozi novo prizmo:

ZAPOREDJE OSTANKOV, DROBCEV, UTRINKOV IZ ENEGA STOLETJA EVROPSKE ZGODOVINE; PREJ KOT KRATKA, ZGOŠČENA: NAVDUŠENJA, TRAGEDIJE, TRENUTKI, GOZODEJSTVA, SARKAZMI IN VOJNE… ZGODBA TISOČIH ZGODB, V KATERO NAS POPELJE LINO GUANCIALE, OVIT V GLASBENE FRAGMENTE HARMONIKE MARKA HATLAKA.

Patrik Ourednik ležerno prečka dvajseto stoletje kot kronist iz nekega drugega planeta ali nekega drugega časa, da bi v svojem delu Europeana zbral koščke evropske civilizacije v njenem najbolj nasprotujočem si stoletju – od uporabe plina v rovih prve svetovne vojne do iznajdbe nedrčka, od izkrcanja v Normandiji, do pojava hladilnikov in sušilnikov za lase. Tako nastane pripoved o naši nedavni preteklosti, ki je hkrati grozljiva in zabavna, neverjetna in enostavna, kjer najdejo svoj prostor tako izjemnost kot lahkomiselnost.

Italijanski igralec Lino Guanciale, v dialogu s harmoniko Marka Hatlaka, spremeni reko epizod in pripovedi Patrika Ourednika v en dogodek, ki v trenutku preskoči od tragedije do farse in nazaj.

Lino Guanciale poudari: „So stvari, ki so se dogodile sočasno, so preskoki nazaj in naprej, nenadoma, tekom celotnega stoletja, ki ga tako preletimo večkrat, ko prebiramo ista leta iz različnih zornih kotov. Ampak to nenehno gibanje je del ekonomije enega samega pogovora: kot preidemo v eni sami frazi od prve do zadnje besede, ohranjaje znotranj več digresij, tako se v Evropeani na koncu izpolni, dolg in diahroni ekskurz o preteklem stoletju. V tej kompleksni in sinkopirani jezikovni konstrukciji, najde igralec svojo snov in potencial za uprizoritev v dialogu, umeščenem med igro in glasbo.“

Lino Guanciale je po študiju literature in dramske umetnosti ter diplomi iz igralstva leta 2003 na gledališke odre in pred filmske kamere stopil kot najbolj obetaven mladi igralec svoje generacije. Danes, v starosti 43 let, je eden izmed najbolj uveljavljenih italijanskih igralcev. Čeprav se redno pojavlja na velikem platnu in v naslovnih vlogah serij italijanske nacionalne televizijske hiše RAI, je njegova prva ljubezen gledališče. V njegovem bogatem ustvarjalnem opusu je zbranih na desetine gledaliških vlog, pet gledaliških režij, 10 vlog v kratkih filmih, 20 vlog v celovečercih in ducat televizijskih serij. Sodeluje z najbolj uveljavljenimi italijanskimi in tujimi igralci in režiserji (med drugim tudi v filmu Woody Allena Iz Rima z ljubeznijo). Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, tako na gledališkem kot filmskem področju. Nazadnje je leta 2021 za naslovno vlogo v seriji Komisar Ricciardi prejel nagrado „Nastro d’argento“ (Srebrni trak), najstarejšo filmsko nagrado v Italiji, ki jo podeljujejo od leta 1946.

Marko Hatlak, slovenski harmonikar idrijskih korenin, je svojo glasbeno pot začel pri šestih letih v lokalni glasbeni šoli, po Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ga je pot vodila v Nemčijo – najprej v Weimar, nato pa še v Würzburg, kjer je podiplomski študij zaključil pri slovitem profesorju Stefanu Hussongu. Kot solist in v sodelovanju s številnimi priznanimi solisti, zasedbami in orkestri ter njihovimi dirigenti, je v 20 letih aktivnega koncertiranja na domačih in tujih odrih uspel zgraditi svojstven in razpoznaven pristop. Izvajanje raznolikih zvrsti – tango, etno, baročno, sodobno glasbo in je v zadnjem času dopolnil še z latino in funk zvrstjo ter celotno sliko nadgradil z avtorskimi deli za različne stile in zasedbe.

Predstava je nastala v koprodukciji Wrong Child Production in Mittelfest2021 v sodelovanju s Festivalom Ljubljana.