Audio

Music for accordion, H. Ajax, J. Krebs, J. Cage, U. Rojko

Music for accordion, H. Ajax, J. Krebs, J. Cage, U. Rojko

00:00/00:00
  1. 01 Antiodromea
  2. 02 Music for Acordion
  3. 03 DREAM
  4. 04 Batagele 1
  5. 05 Batagele 2
  6. 06 Batagele 3
  7. 07 Batagele 4

Na zgoščenki so zbrane štiri originalne skladbe sodobnih avtorjev, napisane za koncertno harmoniko. V času študija koncertne harmonike pri profesorju Stefanu Hussongu v Wurzburgu sem spoznal švedskega skladatelja Henrika Ajaxa, s katerim sem se veliko pogovarjala o vzvišenosti in lepoti glasbe. Kasneje je nastala skladba “Antiodromea”, ki je na tej plošči prvič izvedena in posneta. Henrik Ajax pravi: “Antiodromea ist eine Vervandlung in den Gegenteil, das stille horchende wird in das imposante und penetrante transformiert. Das Stuck ist meinem Freund und Kollegen Marko Hatlak gewidmet. Antiodromea je obrat v svoje nasprotje, umirjeno in blago prehaja v veličastno in prodorno. Skladbo sem posvetil svojemu prijatelju in kolegu Marku Hatlaku.”
Intenzivna skladba nemškega skladatelja Joachima Krebsa z naslovom Music of Accordion predstavi mnogo različnih možnosti instrumenta. “Dream” Johna Cagea zame predstavlja mediacijo ali notranji mir; povezanost z naravo.
Bagatele za harmoniko in klavir slovenskega skladatelja Uroša Rojka, ki jih je napisal za Stefana Hussonga in Miko Yamado, pa skozi štiri stavke predstavljajo postopno prehajanje iz kaotičnega v novo zvočno celoto, ki jo Uroš Rojko poimenuje Klavikordeon.

Marko Hatlak – harmonika
Miho Maegaito – klavir

Založba
KLOPOTEC, 2010